Duona
2
Reglamente vartojamos kepinių
sąvokos duonos ar pyrago kepinys – maisto gaminys, kepamas iš miltų ir
(arba) kitų grūdų produktų, skysčių bei kitų ţaliavų. Paprastai
gaunamas iš duonos ar pyrago kepinio pusgaminio;
forminis duonos ar pyrago kepinys – formoje keptas duonos ar
pyrago kepinys;
greitai užšaldytas duonos ar pyrago kepinys (toliau – greitai
uţšaldytas kepinys) – greitojo šaldymo būdu uţšaldytas duonos ar
pyrago kepinys, kuris realizuojamas –18 °C ar ţemesnės
temperatūros ir kurį prieš vartojant būtina atšildyti;
padinis duonos ar pyrago kepinys– specialaus veţimėlio
lentynoje, ant kepimo skardos arba tiesiog ant krosnies pado keptas
duonos ar pyrago kepinys;
smulkusis duonos ar pyrago kepinys – duonos ar pyrago kepinys,
kurio masė ne didesnė kaip 250 g.
3
Kepinių klasifikavimas pagal gamybos
būdą ir sudėtį (1) duona – kepinys iš ruginių, kvietinių, kvietruginių miltų arba jų mišinių
ir (arba) kitų grūdų produktų tešlos, kuri maišoma, formuojama ir (ar)
kildinama mielėmis ir (ar) pieno rūgšties bakterijomis;
plikyta duona – duona iš tešlos, paruoštos naudojant plikinį;
rupi duona – duona iš rupių ruginių, kvietinių, mieţinių ir (ar) kitų
grūdų miltų;
sumuštinių duona – taisyklingo stačiakampio formos duona, kepama
specialiose formose, daţniausiai realizuojama raikyta;
traški duona – sausa plokščios formos duona iš ruginių ar kvietinių
miltų, visų grūdo dalių produktų arba jų mišinių ir kitų ţaliavų. Paruošta
tešla prieš kepant daţniausiai kočiojama;
pyrago kepinys – kepinys iš mielėmis kildintos tešlos, kuriai ruošti
daţniausiai naudojama daugiau cukraus, riebalų ir kitų papildomų ţaliavų
nei duonai;
4
Kepinių klasifikavimas pagal gamybos
būdą ir sudėtį (2) bandelė – smulkusis pyrago kepinys, kuris gali būti su įvairiais priedais
arba įdarais;
batonas – pailgas ovalus pyrago kepinys, kuriame pagal receptūrą
kvietiniai miltai sudaro ne maţiau kaip 50 proc. viso grūdų produktų kiekio;
didriestainis – apskrito arba pailgo ţiedo formos pyrago kepinys iš
kvietinių miltų, kurio drėgnis nuo 20 iki 30 proc.;
džiūvėsis – trapus smulkusis pyrago kepinys, skirtas ilgai laikyti.
Dţiūvėsiai gaminami ...
Krapai Paprastasis krapas (Anethum graveolens) Krapai – viena populiariausių prieskoninių žolelių mūsų kraštuose. Jie tinka daugeliui lietuviškų patiekalų pagardinti. Žiupsnelis šviežių krapų valgiui suteikia šviežumo ir gaivaus kvapo, kuris asocijuojasi su vasara. O klasikiniam...
·Duona 2 Reglamente vartojamos kepinių sąvokos duonos ar pyrago kepinys – maisto gaminys, kepamas iš miltų ir (arba) kitų grūdų produktų, skysčių bei kitų ţaliavų. Paprastai gaunamas iš duonos ar pyrago kepinio pusgaminio; forminis duonos ar pyrago kepinys – formoje...
· • Aprūpinimo maistu užtikrinimas • Maisto sauga ir sveikata ⦿ Aprūpinimo maistu užtikrinimas (angl. food security) – kai visi žmonės bet kuriuo metu turi fizinį, socialinį, ekonominį priėjimą prie pakankamo, saugaus ir maistingo maisto, kuris tenkina jų mitybos po...
·