Studi.lt - Rašto darbai, referatai ir rašiniai

Aprūpinimas maistu, maisto sauga

9.6 (5 atsiliepimai)

Apimtis
2,128 žodžiai (-ių)
Formatas
PPTX failas (3.06 MB)
Tipas
Skaidrės

Aprūpinimas maistu, maisto sauga 1 puslapis
Aprūpinimas maistu, maisto sauga 2 puslapis
Aprūpinimas maistu, maisto sauga 3 puslapis
Aprūpinimas maistu, maisto sauga 4 puslapis
Aprūpinimas maistu, maisto sauga 5 puslapis
Aprūpinimas maistu, maisto sauga 6 puslapis
Svarbu! Žemiau pateiktos nuotraukos yra sumažintos kokybės. Norėdami matyti visos kokybės darbą spustelkite parsisiųsti.

 • Aprūpinimo maistu užtikrinimas
• Maisto sauga ir sveikata
⦿ Aprūpinimo maistu užtikrinimas
(angl. food security) – kai visi žmonės bet kuriuo metu turi fizinį, socialinį, ekonominį priėjimą prie pakankamo, saugaus ir maistingo maisto, kuris tenkina jų mitybos poreikius, reikalingus sveikam ir aktyviam gyvenimui (FAO, 2009).
Pirmą kartą aprūpinimo maistu sąvoka buvo akcentuota 1974 metais vykusiame pasauliniame viršūnių susitikime maisto klausimais (angl. The
metu pagrindinis maisto produktų
šalyse, kuriose
World Food Summit), kurio dėmesys buvo skiriamas gamybos didinimui tose jaučiamas maisto deficitas.
⦿ Maisto buvimas (angl. availability)
⦿ Maisto prieinamumas (angl. accessibility)
⦿ Maisto vartojimas (angl. consumption)
⦿ Stabilumas (angl. stability)
⦿ Maisto buvimas
• pakankamo kiekio maisto buvimas, kurį lemia vietinė gamyba, atsargų lygis, grynasis importas (FAO, 2009).
⦿ Maisto prieinamumas
• asmenų galimybė naudotis pakankamais ištekliais tam,
kad jie galėtų įsigyti tinkamus maisto produktus.
⦿ Maisto vartojimas / panaudojimas
• tinkamas maisto panaudojimas, vartojimas ir
maistingųjų medžiagų įsisavinimas, priklausantis nuo tinkamo maisto laikymo, paruošimo, dietos, švaraus vandens, sanitarinių sąlygų, sveikatos priežiūros
⦿ Stabilumas
• neturi būti rizikos, kad gyventojai neturės maisto dėl nenumatytų įvykių (ekonominių krizių, politinių veiksnių, klimato pokyčių ir kitų gamtinių veiksnių, ligų).
� ši dimensija įtakoja maisto buvimo, maisto prieinamumo ir
maisto panaudojimo dimensijas
Badas ir visų formų netinkama mityba yra viena iš didžiausių pasaulyje kliūčių, trukdančių pasiekti daugumą darnaus vystymosi tikslų (DVT), ir viena iš didžiausių
kliūčių teisingumo principais grįstam ekonomikos ir socialiniam vystymuisi, nes prasta mityba savaime yra vienas nelygybės veiksnių.
Šaltinis: Ketvirtoji veiksmų plano dėl mitybos pažangos ataskaita. 2019. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST- 14457-2019-INIT/lt/pdf
PVZ. 2019 m. duomenimis, 149 mln. jaunesnių nei penkerių metų vaikų vystymasis yra sutrikęs, o 49 mln. tos pačios amžiaus grupės vaikų gyvybei vis dar kyla grėsmė dėl ūmaus mitybos nepakankamumo.
⦿ Globalus lygmuo
• pasaulinės gamybos ir atsargų suma kiekvienais
metais turi viršyti būtino vartojimo apimtį
⦿ Nacionalinis lygmuo
• maisto vartojimas gali būti užtikrinamas ne tik šalies gamyba bei atsargomis, bet ir importu bei kitų šalių humanitarine pagalba
⦿ Individualus lygmuo
• kai asmuo arba šeima turi pakankamai pajamų ar perkamosios galios, net jei nacionalinis aprūpinimas maistu yra nepakankamas
GLOBALUS LYGMUO
⦿ ES ir jos valstybės narės kartu toliau remia šalis partneres, taip pat vietos, nacionalinius ir regioninius suinteresuotuosius subjektus, kad būtų kuriami atsparūs pragyvenimo šaltiniai, stiprinamos vietos aprūpinimo maistu sistemos teritorijose, kuriose yra maisto stygius, ir gerinami su mitybos užtikrinimu susiję rezultatai, taip pat tobulinamos socialinės apsaugos sistemos.
⦿ Investicijos į mitybos gerinimą yra tarptautinio bendradarbiavimo prioritetas, jos stiprina fizinius, kognityvinius ir gamybinius pajėgumus, taip pat žmoniç gerbūvį.
Šaltinis: Ketvirtoji veiksmų plano dėl mitybos pažangos ataskaita. 2019. https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST- 14457-2019-INIT/lt/pdf
...

Šiuo metu matote 30% šio darbo.

Matomi 500 žodžiai iš 2128 žodžių.


Panašūs darbai


Duona. Kepinių reglamentas
Duona. Kepinių reglamentas

Duona  2 Reglamente vartojamos kepinių sąvokos  duonos ar pyrago kepinys – maisto gaminys, kepamas iš miltų ir (arba) kitų grūdų produktų, skysčių bei kitų ţaliavų. Paprastai gaunamas iš duonos ar pyrago kepinio pusgaminio;  forminis duonos ar pyrago kepinys – formoje...

·
4 atsiliepimai
Peržiūrėti
Lietuviški prieskoniai
Lietuviški prieskoniai

Krapai Paprastasis krapas (Anethum graveolens) Krapai – viena populiariausių prieskoninių žolelių mūsų kraštuose. Jie tinka daugeliui lietuviškų patiekalų pagardinti. Žiupsnelis šviežių krapų valgiui suteikia šviežumo ir gaivaus kvapo, kuris asocijuojasi su vasara. O klasikiniam...

·
2 atsiliepimai
Peržiūrėti
Aprūpinimas maistu, maisto sauga
Aprūpinimas maistu, maisto sauga

 • Aprūpinimo maistu užtikrinimas • Maisto sauga ir sveikata ⦿ Aprūpinimo maistu užtikrinimas (angl. food security) – kai visi žmonės bet kuriuo metu turi fizinį, socialinį, ekonominį priėjimą prie pakankamo, saugaus ir maistingo maisto, kuris tenkina jų mitybos po...

·
5 atsiliepimai
Peržiūrėti
Atsisiųsti šį darbą